Waarom beleggen we?
Hoe beleggen we?
Waarin beleggen we?
- Onze fiduciair manager* maakt voor ons verschillende rapportages.
- We rapporteren elk kwartaal onze resultaten aan onze toezichthouder (De Nederlandsche Bank).
- We rapporteren elk jaar via ons jaarverslag.
- We geven inzicht in de uitvoering van de engagement-activiteiten zoals onze fiduciair vermogensbeheerder dat voor ons uitvoert.
- We hebben een bewaarbank aangesteld die controles uitvoert over de administratie van de fiduciair manager
Hoe zien wij verantwoord beleggen?
Twee soorten beleggingen
Europese wetgeving informatieverschaffing over duurzaamheid
Pensioenfonds Particuliere Beveiliging belegt de premie die we van werknemers en werkgevers ontvangen. Dat doen we omdat beleggingen op de langere termijn meer geld opleveren dan een spaarrekening. Daardoor kunnen we de pensioenen blijven betalen en indien mogelijk verhogen. Nu én in de toekomst.
Wie beheert ons vermogen?
Wij hebben een fiduciair vermogensbeheerder aangesteld die ons beleggingsbeleid voor ons uitvoert. Per 1 juli 2016 is dat BMO Global Asset Management. De fiduciair manager adviseert ons over het strategisch beleggingsbeleid en selecteert per beleggingscategorie de beste externe vermogensbeheerders.
Onze beleggingsuitgangspunten
Onze beleggingsuitgangspunten staan in de “Verklaring inzake Beleggingsbeginselen". Deze verklaring vindt u onder downloads.
Pensioenfonds Particuliere Beveiliging wil zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor onze deelnemers en hun nabestaanden. Nu én in de toekomst. Om deze doelstelling te realiseren beleggen we. Hoe we dat doen? Dat staat in ons beleggingsproces. Ons beleggingsproces tonen wij in het schema hieronder.
Stap 1: We doen Asset & Liability Management studie (ALM-studie)
Het bestuur van ons pensioenfonds bepaalt de hoofdlijnen van het beleggingsbeleid. Ze bepalen aan de hand van onder andere de risicohouding van ons pensioenfonds wat het toelaatbare beleggingsrisico en het na te streven rendement is. Om dit te bepalen maakt het bestuur een ALM-studie. Hierdoor krijgt het bestuur inzicht in de verwachte gevolgen van veranderingen in de allocatie* en/of de afdekking van belangrijke risico’s.
*Een allocatie is een afweging van verschillende positieve en negatieve onderdelen per beleggingscategorie.
Stap 2: We bepalen onze beleggingsstrategie
Het beleggingsbeleid op hoofdlijnen is bekend. In stap 2 vullen we dit verder in. We bepalen onze beleggingsstrategie. Waar beleggen we wel/niet in? Hoe groot is het percentage per gekozen beleggingscategorie? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Zo ontstaat onze optimale beleggingsmix. In het document Waarin belegt het pensioenfonds leest u meer over de verschillende beleggingscategorieën uit ons beleggingsbeleid.
Stap 3: We stellen het beleggingsmandaat op
In deze stap vertalen we onze beleggingsstrategie in een opdracht voor onze vermogensbeheerders. We noemen dit een beleggingsmandaat. Hierin staan bijvoorbeeld de gewenste benchmarks, richtlijnen en eventuele beperkingen voor elke beleggingscategorie.
Stap 4: We stellen onze beleggingsportefeuille samen
De laatste stap in het beleggingsproces is de samenstelling van onze beleggingsportefeuille. Ook maken we afspraken over het beheer van onze beleggingsportefeuille. Voor een deel van het belegd vermogen beheert de vermogensbeheerder zelf de portefeuille. Voor een ander deel schakelt de vermogensbeheerder de expertise van externe managers in. In beide gevallen moet de portefeuille passen binnen het beleggingsmandaat.
We beleggen onder andere in aandelen, vastgoed, obligaties en grondstoffen. We rapporteren regelmatig over onze beleggingen en de resultaten. In "Verklaring inzake Beleggingsbeginselen" op de pagina downloads leest u meer over de verschillende beleggingscategorieën uit ons beleggingsbeleid.
We rapporteren regelmatig over onze beleggingsresultaten
Dat doen we op verschillende manieren.
*Een fiduciair manager is een financiële partner van het bestuur die adviseert over het strategisch balans- en beleggingsbeleid. Hij selecteert en monitort (externe) vermogensbeheerders. En is verantwoordelijk voor risicomanagement en rapportage over de gehele beleggingsportefeuille.
Pensioenfonds Particuliere Beveiliging vindt het belangrijk om bij het beleggen rekening te houden met de wereld om ons heen. Hoe we dit doen leggen wij uit in ons MVB-beleid en Betrokkenheidsbeleid. Beide documenten vindt u onder downloads. Volgens de definitie vanuit Europese wetgeving heeft Pensioenfonds Particuliere Beveiliging geen duurzaam product. Hierover kunt u meer lezen onder het kopje ‘Europese wetgeving’.
Matchingportefeuille en returnportefeuille? Wat betekenen deze moeilijke woorden?
Een deel van uw uiteindelijke pensioen komt uit premies. Maar het grootste deel betalen we uit ons beleggingsrendement. We willen dus voldoende winst behalen op onze beleggingen. We hebben daarom goed nagedacht over een mix van meer of minder risicovolle beleggingen. We hebben twee beleggingsportefeuilles: een matchingportefeuille en een returnportefeuille.
Liquide matchingportefeuille
Voor een pensioenfonds is het gunstig als de rente hoog is, want dan is ook het rendement hoog. Maar de rente kan ook heel laag zijn, zoals (voor een deel) in 2019 en 2020.
Als de rente laag is, is ook het rendement laag. We moeten dan meer geld in kas hebben om in de toekomst aan onze verplichtingen te voldoen. De verplichtingen zijn de pensioenen die het pensioenfonds nu en in de toekomst moet betalen.
In onze matchingportefeuille zit ongeveer 35% van het belegd vermogen. Met deze portefeuille willen we zoveel mogelijk onze (toekomstige) verplichtingen betalen. We matchen als het ware onze toekomstige verplichtingen. Deze portefeuille bestaat voor een groot deel uit obligaties, met weinig risico. Met deze beleggingen proberen we de schommelingen in de rente deels ‘af te dekken’. Bij een rentedaling worden de verplichtingen hoger. Ook de waarde van de matchingportefeuille wordt dan hoger.
Liquide en illiquide returnportefeuille
De returnportefeuille is een mandje met beleggingen met een speciaal doel. We gebruiken het om, net als bij de matchingportefeuille, een deel van de verplichtingen van het pensioenfonds te betalen.
Daarnaast gebruiken we dit mandje met beleggingen om extra rendement op te brengen. Dit gebruiken we dan om de dekkingsgraad zoveel mogelijk op peil te houden. Maar ook om de kans te vergroten om uw (opgebouwde) pensioen te verhogen met een toeslag. Voor het verhogen van uw pensioen krijgen we geen extra premie. Dit betalen we helemaal uit beleggingswinst. Daarvoor zijn beleggingen nodig die meer geld opleveren dan die in de matchingportefeuille.
In onze returnportefeuille zit ongeveer 65% van het belegd vermogen. Return is Engels voor winst en rendement. Deze portefeuille bestaat voor het grootste deel uit aandelen en vastgoed (gebouwen). Deze beleggingen kennen een iets hoger risico, met dus de kans dat ze meer geld opleveren.
Wat betekent liquide en illiquide?
Bij de liquide portefeuilles kunnen we snel aandelen of obligaties verkopen en dus omzetten in contant geld. Bij illiquide portefeuille kan dat niet.
Op 10 maart 2021 is de Europese Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector, de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), in werking getreden. Deze SFDR is onderdeel van het EU Actieplan Duurzame Financiering en bevat nieuwe regels over informatieverschaffing over duurzaamheid van beleggingen.
Vanuit deze Europese wetgeving verklaart Pensioenfonds Particuliere Beveiliging het volgende:
Pensioenfonds Particuliere Beveiliging houdt geen rekening met de belangrijkste ongunstige effecten in de zin van artikel 4 van de Informatieverschaffingsverordening en de nog te verschijnen secundaire wetgeving.
Op dit moment is de secundaire wetgeving met alle onderliggende technische standaarden nog niet bekend. Pensioenfonds Particuliere Beveiliging wacht daarom verdere uitwerking van de wetgeving af zodat onder andere meer duidelijkheid wordt verkregen over de rapportage-eisen die gelden als gevolg van het genoemde artikel 4 en welke kosten dit voor het fonds met zich meebrengt.”