Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenopbouw bij wisselende uren


In de pensioenregeling bouwt uw werknemer pensioen op over het (wisselend) aantal uren dat hij of zij werkt. Niet alleen over het aantal uren die in het contract staan. Dat is de afspraak in het pensioenreglement. We laten zien hoe het werkt met een rekenvoorbeeld voor een werknemer die valt onder CAO Particuliere Beveiliging.

Maximaal 144 uren per periode

Bij de pensioenopbouw kijken we dus naar het aantal gewerkte uren. Tenzij de werknemer meer dan 144 uur werkt per periode (4 weken). Dan bouwt hij maximaal over 144 uur pensioen op. Werkt de werknemer in de ene periode minder dan 144 uur en in de andere periode meer dan 144 uur? Dan verrekenen we dit, als de periodes binnen één jaar vallen. Dat noemen we ook wel voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR). 

Rekenvoorbeeld

Stel: het fulltime-contract is bij uw bedrijf 144 uur per periode. Uw werknemer werkt niet elke maand hetzelfde aantal uren. In de afgelopen maanden maakte uw werknemer deze uren:

  • periode 1: 144 uur
  • periode 2: 134 uur
  • periode 3: 150 uur

De werknemer heeft in de 3e periode te veel uren gewerkt. 150 uur is namelijk meer dan het fulltime-contract. Maar in de 2e periode heeft uw werknemer minder dan 144 uur gewerkt. Dat verrekenen we. We halen er bij de laatste periode 6 uur vanaf en tellen die op bij het aantal uren van de 2e periode. Het aantal uren waarover uw werknemer pensioen opbouwt, wordt dan:

  • periode 1: 144 uur
  • periode 2: 140 uur
  • periode 3: 144 uur

Op die manier bouwt uw werknemer gewoon pensioen op over alle gewerkte uren. De pensioenpremie die u en uw werknemer betalen, berekenen we ook over het gewerkte aantal uren. Zolang het aantal gewerkte uren maar niet hoger is dan het aantal uren van een fulltime-contract (13 x 144 uur).

Pensioenopbouw over alle gewerkte uren

Voor werknemers met flexibele werkuren is de VCR-methode een goede manier om pensioen op te bouwen over alle gewerkte uren. Dat is eerlijker, want ook medewerkers met regelmatige uren bouwen pensioen op over alle gewerkte uren. 

Factuur en salarisstrook

Op de factuur die de werkgever van ons krijgt, staat het aantal uren niet verrekend. In het geval van het rekenvoorbeeld: u krijgt een factuur over periode 2 met een premie over 134 uur. En over periode 3 met een pensioenpremie over 150 uur. Voor de salarisstrook van de werknemer geldt hetzelfde: in periode 2 staat de (ingehouden) pensioenpremie vermeld over 134 uur, in periode 3 staat de (ingehouden) pensioenpremie vermeld over 150 uur.