Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenakkoord belangrijke stap verder


In de zomer van 2019 hebben de regering en sociale partners een nieuw pensioenakkoord gesloten. Dit pensioenakkoord hebben ze verder uitgewerkt. Op 12 juni 2020 zijn de regering en sociale partners het eens geworden over de uitwerkingen.

De uitwerkingen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Minister Koolmees wil dat de Tweede Kamer hierover voor de zomer stemt. Maar eerst moeten sociale partners het akkoord nog met hun leden bespreken. Bij de grootste vakbond, de FNV, moet dit nog gebeuren. Zij nemen geen besluit vóór 4 juli.

Het is de bedoeling om het nieuwe pensioenakkoord in 2026 in te voeren. Vanaf 2022 kunnen pensioenfondsen al beginnen met de overstap.

Regels voor verlagen pensioenen blijven minder streng

Tijdens de onderhandelingen kwam ook het verlagen van de pensioenen aan bod. Door de coronacrisis staan veel pensioenfondsen er namelijk niet goed voor. De regels voor verlagen van het pensioen zijn in 2019 tijdelijk minder streng geworden om verlagingen te voorkomen. De minister heeft gezegd dat de regels die in 2019 golden nog een jaar blijven gelden.

Gelukkig is de financiële situatie van ons pensioenfonds nu nog goed genoeg dat we niet hoeven te verlagen. Als de beleidsdekkingsgraad van 31 december 2020 bekend is, weten we meer. Als de financiële situatie van ons pensioenfonds dan toch minder goed is, is het goed voor u dat de regels minder streng blijven.

We weten nog niet alles over het nieuwe pensioenakkoord. Als we meer weten vertellen we het u. Houd ook onze website in de gaten voor de laatste informatie.