Overslaan en naar inhoud gaan

Massale overdracht van kleine pensioenen


De komende periode gaan pensioenuitvoerders in Nederland kijken of ze ongeveer 2 miljoen kleine pensioenen kunnen samenvoegen. Het gaat om kleine pensioenen die zijn ontstaan vóór 2018. Dat samenvoegen gaat automatisch. U hoeft daarvoor niets te doen. 

Afkopen mag zomaar niet meer

Vele kleintjes maken één grote. Dat is eigenlijk de achtergrond van de Wet waardeoverdracht klein pensioen. Deze wet trad op 1 maart 2018 in werking. De wet regelt dat pensioenfondsen moeten proberen kleine pensioenen samen te voegen tot één groter pensioen. Het gaat dan om pensioenen van tussen € 2 en ongeveer € 500 euro per jaar. 

Pensioenfondsen mogen deze pensioenen niet meer tussentijds afkopen. Zo blijven ze als pensioen behouden voor de deelnemer. Ze houden zo het doel waarvoor pensioen ooit bedoeld is: een goede oudedagsvoorziening. 

Kleine pensioenen ontstaan vóór 2018

Pensioenfondsen proberen wel zoveel mogelijk kleine pensioenen van deelnemers samen te voegen. Dat gebeurt automatisch en u hoeft daar als deelnemer niets voor te doen. Pensioenfondsen waar nog een klein pensioen staat, kijken of u inmiddels ergens anders pensioen opbouwt op mijnpensioenoverzicht.nl. Is dat inderdaad zo? Dan probeert het pensioenfonds uw pensioen over te dragen naar de organisatie waar u nu pensioen opbouwt. U krijgt altijd bericht zodra dat is gelukt.

Bouwt u nog nergens anders pensioen op? Dan blijft uw pensioen staan waar het stond.  

Alle kleine pensioenen die ná 2018 zijn ontstaan zijn inmiddels al op deze manier verwerkt. Maar er zijn ook nog meer dan 2 miljoen kleine pensioenen die vóór 2018 zijn ontstaan. Sinds april 2021 loopt de overdracht van deze kleine pensioenen. Niet alle pensioenfondsen zijn tegelijk aan de beurt om deze kleine pensioenen over te dragen. Pensioenfonds Particuliere Beveiliging probeert in februari 2022 zoveel mogelijk van deze kleine pensioenen over te dragen.