Overslaan en naar inhoud gaan

Waarom nieuwe regels

Nederland staat al jaren in de top 3 van de beste pensioensystemen ter wereld. Daarom lijkt het misschien onlogisch dat er nieuwe regels komen voor het pensioen dat mensen via hun werkgever opbouwen. Toch zijn de nieuwe regels nodig. Dit zijn de belangrijkste redenen:

1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever in uw pensioen stoppen.

Zo ontstaat een pensioenpot voor uw pensioen. Het pensioenfonds maakt steeds een inschatting van de hoogte van het pensioen dat u straks krijgt.

2. Het pensioen sluit beter aan bij uw inleg en de opbrengst van de beleggingen

Mensen stoppen soms een tijd met werken, gaan parttime werken of beginnen voor zichzelf. De huidige regels voor pensioen passen daar niet goed bij. Het pensioen sluit nu minder goed aan bij de inleg en de behaalde opbrengst van de beleggingen. Met de nieuwe regels blijft het kapitaal voor uw pensioen groeien, ook als u weg bent bij een pensioenfonds. Het pensioenfonds blijft het geld beleggen.  

3. Pensioen kan sneller omhoog dan nu

De pensioenen gaan nu niet altijd omhoog als het goed gaat met de economie. Met de nieuwe regels kan uw pensioen sneller omhoog dan nu. Gaat het economisch slechter? Dan kan uw pensioen ook omlaag gaan.

En goed om te weten: het kapitaal kan nooit ‘op’ gaan, ook niet als u lang leeft. Met elkaar zorgen we ervoor dat iedereen altijd een pensioen krijgt.