Overslaan en naar inhoud gaan

Hoe gaat het verder?

In drie stappen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Stap 1

Het conceptwetsvoorstel gaat naar de Tweede Kamer. Als de Eerste en Tweede Kamer het voorstel goedkeuren, gaat de nieuwe pensioenwetgeving in. Naar verwachting is dat 1 januari 2023.

Stap 2

Vanaf dan maken werkgevers en vakbonden definitieve afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Pensioenfondsen zorgen er vervolgens voor dat zij de nieuwe pensioenregeling kunnen uitvoeren. 

Sociale partners nemen eerst een aantal besluiten

Sociale partners nemen eerst een aantal besluiten. Het pensioenfonds staat klaar om sociale partners hierbij te ondersteunen.

Besluiten die genomen moeten worden

  • Hoe gaat de pensioenregeling eruitzien? 
  • Wat mag een nieuwe pensioenregeling kosten? 
  • Gaan de bestaande pensioenaanspraken en -rechten over?
  • Worden deelnemers gecompenseerd, en hoe, als ze erop achteruitgaan in vergelijking met de huidige pensioenregeling?

Nieuwe pensioenregeling uiterlijk in januari 2027

Om de nieuwe pensioenregeling te kunnen uitvoeren moeten sociale partners met elkaar tot overeenstemming komen. Uiterlijk in januari 2027 moeten alle pensioenfondsen over zijn naar de nieuwe regels. Ook Pensioenfonds Particuliere Beveiliging.

Tot die tijd is er dus nog veel werk aan de winkel. Werk waarop we ons nu goed voorbereiden. Maar waar we pas echt mee aan de slag kunnen als er meer duidelijk is. We willen niet te vroeg beginnen, om zo onnodige kosten te voorkomen.

Stap 3

Uiterlijk 1 januari 2027 moeten pensioenfondsen klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. Maar eerder kan dus ook. Vanaf dat moment kunt u zien wat dit voor uw pensioen betekent.