Overslaan en naar inhoud gaan

Keuzes als u met pensioen gaat

U wilt weten welke keuzes u heeft als u met pensioen gaat. Het antwoord is: in de pensioenplanner ziet u precies welke keuzes u heeft én hoeveel pensioen u krijgt.

Vragen? We helpen u graag.

Zelf kiezen wanneer u met pensioen gaat

In onze regeling gaat uw pensioen standaard in als u 67 jaar bent. Dat heet de 'pensioenleeftijd'. U kunt ook eerder of later met pensioen. U kiest zelf wanneer u met pensioen gaat.

Helemaal of voor een deel met pensioen gaan

U kunt ook voor een deel met pensioen gaan. Dit kan al vanaf 62 jaar. De rest van de tijd blijft u werken.

De eerste periode een hoger pensioen krijgen

Als u met pensioen gaat ontvangt u een vast bedrag per maand. U kunt ervoor kiezen om eerst een aantal jaar een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met toekomstige inflatie of onverwachte kosten.

Het partnerpensioen ruilen voor een hoger pensioen

U kunt uw partnerpensioen ruilen voor extra ouderdomspensioen. U krijgt dan zelf een hoger ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld omdat u geen partner heeft. Of uw partner heeft zelf een goed inkomen. U heeft twee keuzes:

  • U ruilt ál uw partnerpensioen om
  • U ruilt een déél van uw partnerpensioen om

Dat betekent dat uw partner een lager of geen partnerpensioen krijgt als u overlijdt. Heeft u een partner? Dan moet hij of zij het eens zijn met uw keuze. Het is daarom belangrijk om hierover goede afspraken te maken met uw partner.

Goed om te weten: u kunt deze keuze maar éen keer maken. Dan is dit definitief. U kunt uw keuze daarna niet meer veranderen.

Bekijk de keuzes en zie gelijk hoeveel pensioen u krijgt
  • U ziet gelijk het bedrag dat u iedere maand krijgt.
  • Het is vrijblijvend, u vraagt nog niets aan.
  • We nemen u stap voor stap mee in alle keuzes.

U kunt ook een videogesprek inplannen

In de pensioenplanner ontdekt u zelf welke keuzes u heeft en hoeveel geld u krijgt. U kunt ook een online videogesprek inplannen met een van onze experts. Dan lopen we samen door uw keuzes heen en wat die voor u betekenen.