Overslaan en naar inhoud gaan

Arbeidsongeschikt

U wilt weten wat er voor uw pensioen is geregeld als u arbeidsongeschikt bent. Het antwoord is: u blijft pensioen bij ons opbouwen als u arbeidsongeschikt bent. 

Arbeidsongeschikt: u blijft pensioen opbouwen

Als u arbeidsongeschikt bent en een WIA-uitkering krijgt, blijft u pensioen bij ons opbouwen:  

  • over het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Wij betalen de premie. Een voorwaarde is wel dat u pensioen bij ons opbouwde op het moment dat u arbeidsongeschikt raakte
  • over het deel dat u (mogelijk) nog werkt. U en uw werkgever betalen de premie

Hoeveel wij betalen hangt af van uw situatie

Wij betalen de pensioenopbouw over het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Hoeveel we betalen, hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent.

Percentage dat u arbeidsongeschikt bentPercentage pensioenopbouw dat wij betalen
80% - 100%100%
65% - 80%72,5%
55% - 65%60%
45% - 55%50%
35% - 45%40%
Minder dan 35%0%

Was u arbeidsongeschikt vóór 2014?

Als u arbeidsongeschikt raakt, blijft u onder bepaalde voorwaarden (gedeeltelijk) pensioen opbouwen. Wij betalen dan de premie voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent. In het verleden hebben wij ook de oude arbeidsongeschiktheidsdossiers uitgevraagd om hier de premie te kunnen doorbetalen voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Of wij de premie doorbetalen kunt u zien op uw pensioenoverzicht. Ontving u vóór 2014 een WAO- of WIA-uitkering én betalen wij nog geen premie voor uw pensioenopbouw? Dan komt u hier misschien alsnog voor in aanmerking. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u in ieder geval voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

  • U bent ziek geworden terwijl u deelnemer was aan deze pensioenregeling.
  • U was deelnemer op het moment dat uw WAO- of WIA-uitkering inging.
  • U was toen minimaal 25% arbeidsongeschikt. We kijken naar het percentage dat u arbeidsongeschikt bent volgens het UWV.

Ontving u al vóór 2014 een WAO- of WIA-uitkering en voldoet u aan al deze drie voorwaarden? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan of we ook voor u de premie kunnen doorbetalen, mits u aan de voorwaarden voldoet. Bent u arbeidsongeschikt geworden na 2014 dan hoeft u geen contact met ons op te nemen.

Nóg meer weten? Lees de pensioenregeling

In de pensioenregeling (pdf) leest u meer over pensioen en arbeidsongeschiktheid.