Zoeken

Beleidsdekkingsgraad maart 105,3%

17-04-2020

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Gezondheid staat op de eerste plaats. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat u zich zorgen maakt over uw pensioen. Daarom deze update.  

De dekkingsgraad van vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland is in het eerste kwartaal fors gedaald. Ook Pensioenfonds Particuliere Beveiliging merkt de financiële gevolgen. Wij meten onze financiële positie aan de hand van onze beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is eind maart gedaald naar 105,3% (eind februari was dit 106,2%).

Waarom daalt de beleidsdekkingsgraad zo sterk?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden. De dekkingsgraad van eind maart is gedaald naar 95,6% (eind februari 103,7%). Dat is een daling van 8,1%. Deze daling komt doordat de beurzen flink zijn geraakt door de onzekerheid rondom het coronavirus. Beleggers zijn bang voor een economische crisis. Pensioenfondsen zijn grote beleggers. Wij hebben dus last van koersdalingen. De rente is bovendien nog steeds laag, dat is ook slecht voor onze financiële situatie. 

Wat doet Pensioenfonds Particuliere Beveiliging?

We kunnen ons goed voorstellen dat u schrikt van deze situatie. En op korte termijn heeft dit best effect. Maar beleggen is een zaak van de lange termijn. Zoals ook uw pensioen een zaak van de lange termijn is. Rustig blijven is daarom belangrijk.

We volgen de ontwikkelingen voortdurend. Net als bij de meeste andere pensioenfondsen is ons beleggingsbeleid gericht op het realiseren van een gezonde financiële situatie op de lange termijn. Die lange termijn houden we dus voor ogen.  Maar we blijven monitoren of ons beleggingsbeleid passend is. We hebben vastgesteld dat het beleid ook in deze tijd voldoet om onze lange termijn beleggingsdoelstellingen te behalen.

Hoe nu verder?

Het is moeilijk te zeggen wat de verdere gevolgen van het coronavirus zijn voor de financiële wereld én voor ons. Om te bepalen of we de pensioenen moeten verlagen, kijken we naar de beleidsdekkingsgraad op 31 december 2020. Doordat de beleidsdekkingsgraad nog steeds niet stijgt, ziet het er naar uit dat wij de komende periode uw pensioen niet kunnen verhogen. Voorlopig is het nog niet nodig om pensioenen te korten. Al is dit in de toekomst niet uit te sluiten. We houden alles zorgvuldig in de gaten.

Onze dienstverlening blijft op peil

Ons pensioenfonds blijft functioneren zoals altijd. We betalen de pensioenen op tijd en de administratie is goed geregeld. U kunt nog steeds gewoon terecht op onze website. En we blijven via e-mail en telefonisch bereikbaar voor uw vragen.